4 april 2014

Onderhoud van onze windmolens

Voor de nieuwsgierige Winddelers, ditmaal enige achtergrond informatie over een zeer belangrijk onderdeel voor het langdurig goed laten functioneren van windmolens: het onderhoud van windmolens.

Heel veel draaiuren

Goed onderhoud is ontzettend belangrijk voor een windturbine, omdat deze bijna voortdurend in bedrijf is. Een moderne windturbine wordt ontworpen voor een minimale levensduur van 20 jaar en tenminste zo’n 120.000 draaiuren.  Dat betekent 6.000 draaiuren per jaar! Dat is nogal wat. Ter vergelijking, een moderne auto motor wordt ontworpen om 4.000-6.000 uur in bedrijf te zijn. Dat is zo’n 300 draaiuren per jaar en dus wel een factor 20 lager dan voor een windturbine.

Preventief onderhoud

Om ongewenste storingen en stilstand te voorkomen, is het belangrijk om goed preventief onderhoud uit te voeren. Wanneer er onverwachts een storing optreedt en er reparaties moeten worden uitgevoerd, kost het mobiliseren van monteurs en de juiste onderdelen, altijd (veel) meer tijd dan wanneer er van tevoren netjes rekening mee is gehouden deze tijdig te ontvangen. De stilstand en gemiste stroom opbrengsten zijn bij onverwachtse storingen dan ook al snel groter dan de uren stilstand van de molen bij een periodiek preventief onderhoud van windmolens.

Afhankelijk van het type windturbine en de werkwijze van de onderhoudspartij, zijn er, verdeeld over het jaar, meestal 3 tot 4 preventieve onderhoudsmomenten. Hierin worden preventief onderdelen gecontroleerd of meteen vervangen.

Dit onderhoud kan grofweg worden ingedeeld in de volgende categorieën:

> Smeeronderhoud: controle en vervanging van alle benodigde vetten en oliën in de (vele) draaiende mechanische en hydraulische onderdelen van de windturbine, zoals de tandwielkast, aandrijfas lagers, wiek/blad lagers etc.
> Elektrisch onderhoud: onderhoud aan alle elektrische installaties en met name aan de transformator, welke de gegenereerde windstroom omzet in wisselspanning met de juiste voltage en frequentie, zodat de stroom efficiënt het elektriciteitsnet op kan.
> Mechanisch onderhoud: onderhoud aan alle mechanische en draaiende onderdelen, zoals met name de tandwielkast, welke de omwentelingen van de wieken, versneld naar een (veel) hogere frequentie, zodat de generator deze efficiënt om kan zetten in stroom.
> Visueel en Safety checks: standaard checks op veiligheid en het naar behoren functioneren van alle systemen.

De geplande preventieve onderhoudsbeurten van de windmolens in Delfzijl zien er bijvoorbeeld voor 2014 als volgt uit:

 

Deze worden een week van tevoren definitief  ingepland, rekening houdend met de planning van de onderhoudspartij en het windaanbod op de betreffende dagen. Hoe rustiger de dag qua wind, des te beter is een dag voor onderhoud natuurlijk.

Hiernaast kunnen er altijd punten van aandacht en/of storingen ontstaan, waardoor extra onderhoud of inspecties, noodzakelijk zijn. Hiervan brengen we je altijd op de hoogte via de App. Het doel van goed onderhoud van windmolens is echter om deze tot een minimum te beperken.

Informatie over het onderhoud van jouw molen, kun je volgen door in te loggen op de Windcentrale App of via MijnMolen, door in te loggen op www.windcentrale.nl.

Lees meer